Viime perjantaina Kansalaisareena ry julkaisi Hiiop100-sivullaan EHJÄ ry:n Omilleen-toiminnan vapaaehtoisen Tanja Viilon tekstin: Vapaaehtoisena itsenäistyvälle nuorelle. Omilleen-toiminta on vapaaehtoista tukihenkilötoimintaa sijaishuollosta itsenäistyville nuorille. Omilleen muutto on merkittävä elämänvaihe, johon tarvitaan usein aikuista rinnallakulkijaa. Vapaaehtoinen tukihenkilö tarjoaa nuorelle luotettavan aikuisen läsnäoloa, yhdessä tekemistä, kannustusta ja rohkaisua itsenäistymisvaiheessa.

Sijaishuollosta itsenäistyvät nuoret joutuvat yleensä muuttamaan omilleen ikätovereitaan nuorempina, eikä heidän lähiverkostoissaan välttämättä ole riittävästi tukea antavia aikuisia. Elina Pekkarinen ja Leena Suurpää kirjoittivat Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla (HS 9.3.19) lastensuojelun tutkimustiedon osoittavan, että ne nuoret, joihin on kohdistettu paljon yhteiskunnan viranomaisresursseja, kokevat epäluottamusta, syrjintää ja ulkopuolisuutta. Tämän vuoksi viranomaiskontaktit eivät riitä varmistamaan nuorten sosiaalista luottamusta, yhteenkuuluvuuden tunnetta tai arvokkuuden kokemusta.

Blogitekstissään Tanja kirjoittaa: “Pysähdyttävä hetki oli, kun nuori pyysi, että menisimme ensi kerralla vain kahville, että voisimme jutella kunnolla. Ymmärsin, että nuorelle elämyksiä tärkeämpää oli tilaisuus jutella ja tulla kuulluksi. Uudelle ystävälleni – sitä meistä kuluneen kolmen vuoden aikana tuli – riitti, että olen oma itseni, aidosti hänestä ja hänen elämästään kiinnostunut. Sen enempää ei vaadita.”  Kokemus siitä, että joku on kiireettömästi läsnä ja kuuntelee, voi olla korvaamaton tuki itsenäistymisen alkuvaiheessa.

Uusia vapaaehtoisia tukihenkilöitä koulutetaan keväisin ja syksyisin. Ennen koulutusta kaikki tukihenkilöiksi haluavat haastatellaan ja koulutuksen jälkeen heidän rikosrekisterinsä tarkistetaan. Tukihenkilöiltä edellytetään vähintään 22 vuoden ikää, vakaata elämäntilannetta, mahdollisuutta sitoutua toimintaan sekä aikaa tavata nuorta. Mikäli kiinnostuit toiminnasta, käy lukemassa Tanjan koko blogiteksti ja laita viestiä Omilleen-toiminnan koordinaattori Marissa Varmavuorelle marissa.varmavuori(a)ehja.fi.